Pitts Aircraft Training

De ‘Pitts’ is primair en uitsluitend ontworpen voor het vliegen van geavanceerde aerobatics. Het is een high performance dubbeldekker met twee zitplaatsen; achterin voor de instructeur en voorin voor de leerling-vlieger. Het eerste ontwerp van de Pitts stamt uit de jaren veertig, de tijd dat de vliegtuigen nog van hout waren en de piloten van staal. Dit ontwerp is door de jaren heen steeds verder geperfectioneerd en wordt nog steeds, op bestelling en met de hand, door de Aviat fabriek gemaakt.

 
Uitdaging
De Pitts Special is één van de meest uitdagende vliegtuigen om te leren beheersen. Dit is geen toestel voor watjes of mensen die twijfelen.

Het hoge zwaartepunt gecombineerd met een small en kort landingsgestel maakt de Pitts van nature al tot een zeer kritisch staartwielvliegtuig. Daarnaast is de Pitts juist bewust onstabiel gebouwd waardoor de weg open ligt voor vlijmscherpe stunts. De enige stabiele eigenschap die de Pitts heeft is dat hij niet omvalt eenmaal geparkeerd in de hangaar. Een extra uitdaging wordt gevormd doordat het zicht naar voren voor de piloot tijdens de het taxiën, het vliegen en (met name) het landen volledig ontnomen wordt door de hoge neusstand van het toestel. Het begrip ‘blindvliegen’ krijgt hierdoor ineens een hele andere betekenis…

De beginnende Pitts-piloot komt in eerste instantie hersencapaciteit te kort om snelheid, positie, hoogte en G-krachten precies te koppelen aan de ‘energy state’ van deze duivel. Een tipje van de sluier lichten we alvast op: ‘Feel your butt!’. De Pitts dient bij uitstek te worden gevlogen door echte stick-and-rudder piloten die het onderste uit de kan willen halen. Niets geeft namelijk zoveel voldoening als het goed beheersen van een Pitts Special en de sterren uit de hemel te vliegen.

 
 
Interesse in de Pitts Aircraft training, neem gerust contact met ons op.
 
 
 

“YOUR FIRST FLIGHT IN A PITTS IS GOING TO RUIN YOU FOR ANY OTHER AIRPLANE”